Magyar Értékek Háza


A magyarság szakrális építményei a körtemplomok az ősvallásunkban nagy tiszteletben tartott kerek égboltot mintázták a lakóhelyül szolgáló a jurta kör alakjával és az áldozati üst, a mai bogrács fordított kör alakjával együtt. Az akkori ember szoros kapcsolatban állt az égiekkel, a világegyetemmel, a társadalom szakrális, szociális és műveltségi értékek alapján szerveződött.

Felépítésük, elrendezésük, tájolásuk tükrözi őseink világképét. A test és lélek, az ember és társai, illetve az ember és környezete közötti harmónia jelenik meg e parányi templomokban.

Magyar Értékek Háza - kör alakú impozáns épület Kerekegyháza emblematikus helye - messziről felismerhető szemet gyönyörködtető vakolathímzéseiről.

A centrális építmény, mely tágas teret biztosít a benne elhelyezkedő tematikus tárlatnak Kresz Andrea és Grátz Antal tervei alapján szakrális múltunkból merítve, a népi hagyományoktól ihletve készült, és a magyarságnak azon szellemi és lelki értékeit hivatott bemutatni a helyi értékkel együtt, amikből mai atomizált társadalmunk - elkerülve a fenyegető szétesést - meg tud újulni.

A Magyar Értékek Háza kerek  forma tehát egyrészt a funkcióból adódott, másrészt pedig a település neve is adja. Kerekegyháza elnevezése arra utal, hogy kerek templomok voltak a határában.  Európában egyedülállóan nálunk, magyaroknál található a legtöbb kerek templom, azaz közösségi tér. A kerek forma ugyanis az összekovácsolódást ösztönzi, ahogyan pl. a tűz körül ülés is.

A gyűrű alakú épületből lakóház méretű gazdag képírással díszített kis házhomlokzatok ugranak ki, 4,6-4,8 m-es szélességgel, melyek a szokásos méretűvé oldják az épület tömegét. E homlokzat kiugratások nem öncélúak, hanem léptékük egyrészt a mögöttük bemutatott személyes jelentőségű értékekre utalnak, - s ez mai egyre jobban személytelenedő világunkban hallatlanul fontos, - másrészt pedig e homlokzatok vakolathímeikkel, a méltatlanul félresöpört zseniális magyar parasztház arculatának képi beszédeit, generációs üzeneteit örökítik tovább, parasztruhába bújtatott mesebeli királyfiakként, a kiállítási koncepció részeként.